Heba Y. Amin, Burçak Bingöl ve Pedro Gómez-Egaña’nın çalışmalarının yer aldığı 15. İstanbul Bienali’ni ziyaret etmek için son 2 gün! (16/11/2017)


Heba Y. Amin

Heba Y. Amin’in “As Birds Flying (Kuşlar Uçarken, 2016)” isimli filmi politik huzursuzluk ve mutlak gözetim dünyasında normalleştirilen şüphe ve paranoyayı merkezine alıyor.2013’te haberlerde, sağ ayağında elektronik cihaz takılı bir göçmen leylek Mısırlı yetkililer tarafından casusluk şüphesiyle yakalandı. Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda görülebilecek olan eserinde Amin, politik gerginlik anlarında görülen bu tür ithamlardaki saçmalığı konu alıyor.


Burçak Bingöl

Burçak Bingöl, İstanbul Bienali için seramik ve el sanatları geleneğinin yanı sıra günümüz İstanbul’una ve küresel gözetleme kültürüne göndermeler içeren bir dizi eser üretti. “Günebakan” serisindeki çalışmaları, geleneğin bir tür kamuflaj ya da maskeleme işlevi gördüğü, benzemezlik ve gizlilik temaları üzerine deneyler. İstanbul’un Tarlabaşı semtinde güvenlik kameralarının sayısının giderek arttığını gözlemleyen Bingöl, seramik çiçek ve çelenk desenleriyle kapladığı kameraları binaların dış cephelerine yerleştirdi. Çiçek imgeleri bu güvenlik kameralarının gizli silahlarını etkisizleştirip kırılganlaştırıyor ve hatta güzelleştiriyor. Dekor, İstanbul’un simgeleşmiş direniş alanlarından biri olan Beyoğlu’ndan toplanan bitkilerle tamamlanıyor.

“Günebakan” serisini görebileceğiniz 14 farklı mekanın adresi için tıklayınız.


Pedro Goméz-Egaña

Pedro Goméz-Egaña’nın Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda görülebilecek olan çalışması, “yeraltı” mekânının bir sınırlanma ve özgürlük yeri olarak ikili anlamını inceliyor. “Domain of Things” (Eşyaların Etki Alanı, 2017) adını taşıyan performans parçası ve yerleştirmesinde Goméz-Egaña, yeraltını bir sığınma ama aynı zamanda bir haz yeri olarak yorumluyor. Performansçılar yapının altındaki makineyi etkinleştirdiğinde yukarıdaki “ev” de hareket ediyor—parçalanıyor, dağılıyor ve kendini yeniden oluşturuyor.