Cengiz Tekin, Barbare Bağları’na yayılan Yer Duygusu sergisinde  (14/09/2024)


Tekirdağ’da 2002’den bu yana faaliyette olan Barbare Bağları’nın hayata geçirdiği Barbare Studio, T. Melis Golar’ın küratörlüğünü üstlendiği Yer Duygusu adlı ilk sergisini 14 Eylül’de ziyarete açtı. 

 

Sergi; şarap üretiminde kullanılan, şarabın kendine özgü karakterini veren toprak, iklim ve çevre gibi faktörlerin birleşimi anlamına gelen Fransızcadaki “terroir” kelimesinden referansla Yer Duygusu adını alıyor. Bu tanım aynı zamanda insanın doğa ile bağının şiirsel bir temsili. Etimolojik olarak insanı yeri hisseden ve yaşayan bir varlık olarak nitelendirmesi, insan-doğa ilişkisinin tüm mesafelere rağmen devam ettiğini, insanın doğa ile olan bağlarını henüz hâlâ koparmadığını vurguluyor.

 

Cengiz Tekin, post-insanı ele alarak tüm canlılara eşit mesafede durma veya mesafeyi koruma fikrini ironi ile aktarır. Tekin, Barbare Bağları için tasarladığı tahterevalli ile doğadaki dengeyi doğal olmayan bir durumla okumaya çalışır. Nesne yere saplandığı ve aşağı yukarı hareket edemediği için amacından kopan, dengesiz ve koordinasyonsuz bir yapı sunar. 

 

Yer Duygusu sergisi, Trakya’nın topraklarını anlamak, mitolojik, biyolojik, topografik ve dilbilimsel ilişkileri kurmak, yeniden yorumlamak ve yeri duyumsamak adına 13 Kasım tarihine dek ziyaretçilerini bekliyor.

 

Görsel: Cengiz Tekin, Tolerans, 2024, Yerleştirme; ahşap, dış cephe boyası, plastik oturak, 7m

 

https://www.instagram.com/p/DAisF1JolNL/?img_index=1