Söyleşi / Conversation: Burçak Bingöl, Işın Önol
Cumartesi, 1 Nisan 2017, 17.00 / Saturday, April 1st, 2017, 5 p.m.
Söyleşinin videosunu izlemek için: https://vimeo.com/214318275
Burçak Bingöl
b.1976, Türkiye
Lives and works in İstanbul
Burçak Bingöl'ün çalışmaları, emek-yoğun üretme biçimiyle kopyalama, iz sürme ve yeniden yapılandırma yöntemiyle, süsleme ve dekorasyon kavramlarına analitik bir açıdan yaklaşıyor. Bingöl'ün çalışmaları, tekrar etme pratiğini hem üretim hem de bir görsel dil olarak kullanıp alışılagelmedik düzenler oluşturuyorlar. Bu çalışmalar, soyutlama ve temsil, baştan çıkarma ve uzaklaştırma, tasavvuf ve tüketim arasında gezinen, Doğu ve Batı geleneklerini hem benimseyen hem de yok sayan organik/psikolojik peyzajlar meydana getiriyorlar. Batı esaslarını hem sorgulayan hem de genişleten ve izleyiciyi sanat ile zanaat; yüksek ile alçak arasındaki uçurumu yeniden incelemeye davet eden çalışmalarıyla Bingöl, kendine bu aralıkta özel bir konum tanımlıyor.
Bazı kişisel sergileri ve solo sunumları: Mythos and Utopia (Zilberman Gallery, Istanbul, 2017)Araba Sevdası (Zilberman Gallery ve Art Basel, Hong Kong 2014); Feeling the Blanks (New York, 2009); Dikkat! Kırılabilir (Ankara, 2008). Karma sergileriyse: ON (Baksı Müzesi, Bayburt, 2015) ve Benimle Kal! (Apartman Projesi, Berlin, 2014). Küratör olarak Ankara-Goethe Enstitüsü'nde ve Zilberman Gallery’de sergiler organize etmiştir. Çalışmaları, Metropolitan Sanat Müzesi (New York, ABD), 21st Century Müzesi (Kentucy, ABD), Baksı Müzesi(Bayburt), ve Salsali Özel Müzesi (Dubai, BAE) müzelerinin yanında Avrupa, Kuzey Amerika ve Orta Doğu'daki özel koleksiyonlarda yer almaktadır. İstanbul'da yaşayıp çalışmaktadır.
Işın Önol
1977 Türkiye, Viyana’da yaşıyor.
Işın Önol 2009’dan beri Türkiye ve Avusturya yoğunluklu olmak üzere bağımsız bir küratör olarak çalışmaktadır. Bundan önce, üç yıl boyunca İstanbul’da Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi’nde direktör ve küratör görevlerini üstlenerek kurumu yönetmiştir (2006-2009). Şu anda Columbia Üniversitesi Center fort he Study of Social Difference’da misafir akademisyen ve Viyana University of Applied Arts – Social Design’da misafir küratör olarak çalışmaktadır. 2010’dan bugüne Türkiye’de gerçekleşen Uluslararası Sinop Bienali Sinopale’in organizasyon ve küratör ekibinde yer almaktadır. 2014 yılında RU New York’da konuk küratör programında yer almıştır. Diğer kültürel kurum ve derneklerin yanı sıra AICA-TR ve IKT üyesidir. Şirince Türkiye’de yer alan Nesin Sanat Köyü’nün kurucusu ve program koordinatörüdür.
Önol, Avusturya’daki Viyana University of Applied Arts, Kültürel Çalışmalar Bölümü’nde doktora adayıdır. İleri Küratöryal Çalışmalar alanında yükseklisansını ZHdK, Zürcher Hochschule der Kunst, İsviçre Zürih’de tamamlamıştır (2009-2011). Ecole du Magasin, International Curatorial Training Programme, Centre National d’Art Contemporain, Grenoble, Fransa ve Güney Kore, Gwangiu’daki Gwangiu Biennale International Curator Course’a katıldı (2009). Görsel Sanatlar ve Gürsel İletişim Tasarımı üzerine MFA derecesini Sabancı Üniversitesi’nden (2003), ve Sanat Eğitimi üzerine BA derecesini Marmara Üniversitesi’nden (2000) almıştır.
Yakın zamanda küratörlüğünü üstlendiği sergiler arasında:
Are You Still Alive: Berat Işık, DEPO, İstanbul, Türkiye Words Numbers Lines: Bilge Friedlaender eş-küratör Mira Firedlaender ile birlikte, ARTER; İstanbul, Türkiye (2016, Ekim),When Home Won’t Let You Stay, Angewandte, Heiligenkreuzer Hof, Viyana (2016, Mayıs), Collaborative Archives: Connective Histories, eş küratör Katherina Cohn ile birlikte, LeRoy Neiman Gallery, Columbia University, New York, ABD (2015 Eylül) bulunmaktadır.