A highlight of ''One Day We’ll Understand''

07/09/2021 - 04/12/2021


Zilberman İstanbul olarak 8 Eylül-4 Aralık 2021 tarihleri arasında proje alanımızda gerçekleşecek olan Bir Gün Anlayacağız sergisinin açılışını duyurmaktan mutluluk duyarız. Sergide, sanatçı Sim Chi Yin’in 14 Eylül-2 Kasım 2021 tarihleri arasında Zilberman Berlin’de gerçekleşecek olan sergisinden bir seçki görülebilecek. Bu seçki kapsamında, Berlinli sanatçının video yerleştirme ve fotoğraf çalışmaları Zilberman İstanbul’un yer aldığı tarihi Mısır Apartmanının ikinci katında seyirciyle buluşacak.

Eserler, sanatçı Azade Köker’in 7 Eylül-4 Aralık 2021 tarihleri arasında Zilberman İstanbul’un ana mekânı olan Mısır Apartmanının üçüncü katında gerçekleşecek olan Bir Katlin Provası (Murder of the Mannequin) başlıklı yeni kişisel sergisi paralelinde izlenebilecek.

Sim Chi Yin’in Requiem video yerleştirmesinde, şevk uyandıran bir tona sahip olan “The Internationale” ve bir kaybı anlatan “Goodbye Malaya” isimli devrim şarkılarını, bir kısmının Malezya’ya dönmesine hâlâ izin verilmeyen sınır dışı ve sürgün edilmiş kimselerin sesinden dinliyoruz. Zaman zaman şarkı sözlerini unutan bu kırılgan sesler sergi alanını dolduruyor. Sanatçının günümüz Malezya ve Güney Tayland çevresinde yaşanan bu savaşın geçtiği yerlerde yaptığı, savaş atmosferini yansıtan manzara fotoğraflarında bir kayıp duygusuyla dolup taşan bu ruhani sesler yankılanıyor. Videonun alacakaranlık bir sahnesinde, çalılıkların arasından çıkagelen bir fil görürüz, fakat hemen sonra hayalete dönüşür. Başka bir sahnede, Malaya’da İngilizlerle savaşan gerilla ordusundan hayatta kalanların yaşadığı bir köyde, ay ışığının aydınlattığı kauçuk plantasyonundan bir köy evi görünür. Videoda, savaş esnasında Malaya Komünist Partisi’nin kurduğu ordunun üssü olan, Kuzey Malezya’nın Tayland’la birleştiği yeri gösteren, ihtiyar bir eski gerillanın eliyle çizdiği bir harita da yine göze çarpıyor.

Son serisi Müdahaleler’de, İngiliz makamlarının sömürge karşıtı savaşçılara karşı ulusal askeri operasyonları meşrulaştırmak için yürüttüğü medya kampanyalarında ve psikolojik savaşta kullandığı fotoğrafları Londra’da bulunan İmparatorluk Savaş Müzesi’ndeki sömürge arşivinden edinerek gün yüzüne çıkaran Sim, bu baskıları ışıklı bir masanın üzerinde fotoğraflamış, böylece aksi takdirde geri planda gizli kalacak olan işaret ve etiketleri palimpsest gibi görülebilir kılmıştır. Cam plakalar üzerindeki folyo baskıların şeffaflığı sayesinde, metin veya görsel çift taraflı olarak tersten görülebilmektedir. Tanımlama gücü kimin elindedir? Sömürgeci yorumlama mekanizmalarını ifşa eden Sim maddi kanıtların bağlamsallığını sorguluyor. Bir fotoğrafta, polis karakolunun zeminine çömelmiş ve üzerlerinde “haydut” etiketi bulunan yeni yakalanmış gerillaların nasıl kriminalize edildiği folyodan görülebiliyor. Basında yayımlanacak olan rakamlar yer yer siyah kurşun kalemle çizilmiştir. Bugün bu insanlar tıpkı İngilizlerin bir zamanlar gerek propaganda resimlerinde gerek arananlar listelerinde veya sınır dışı edilenler ve sürgünler listelerinde haydut veya komünist terörist olarak arşivleyerek karaladığı gibi, Malezya ve Singapur’da hâlâ tabu niteliği taşıyor. Ancak ilginç olan şu ki Sim’in bu çalışmada yapıbozuma uğrattığı gibi, sömürgeci güçle kurulan söz konusu temas, bu kişilerin tarihe not düşülmesine, yenilenlerin sadece yenenin gözünden hatırlandığı tekinsiz bir dinamik yaratılmasına yol açmıştır.


Sim Chi Yin (b. 1978 in Singapore, resident in Berlin since 2021) was commissioned to make the Nobel Peace Prize exhibition in 2017 and was nominated for the Vera List Center’s Jane Lombard Prize for Art and Social Justice in 2020. She has been a nominee member of Magnum Photos since 2018. Her photo book She Never Rode That Trishaw Again, the first in a series for her composite project One Day We’ll Understand, for which she also developed performative readings, was published in 2021. Her previous projects include Shifting Sands, about the global shortage of sand driven by rapid urbanisation and land reclamation, as well as Most People Were Silent, for which she created a series of diptychs of nuclear landscapes on the border between North Korea and China, and across the United States. Sim has recently presented solo exhibitions at Les Rencontres de la photographie d‘Arles, France (2021), Landskrona Foto Festival, Sweden (2020), Hanart TZ Gallery, Hong Kong (2019), the Institute of Contemporary Arts, LASALLE College of the Arts, Singapore (2018) and the Nobel Peace Museum, Oslo (2017). Her works have been shown at the Guangzhou Image Triennial (2021) and the 15th Istanbul Biennale, Turkey (2017).

Daha fazla bilgi için Naz Kocadere ile naz@zilbermangallery.com üzerinden iletişime geçebilirsiniz.


» BUNLARI DA GÖRÜN

Sanatçı Sayfaları
  - Sim Chi Yin

Sergideki Çalışmalar