BOŞLUĞUN K'Sİ
04/11/2015 - 26/12/2015
Galeri Zilberman, Evrim Kavcar’ın Boşluğun K’si adlı projesini sunmaktan mutluluk duyar. Sanatçının 3üncü Mardin Bienali’nde yaptığı bir yerleştirmenin uzantısı olan proje, 4 Kasım - 26 Aralık tarihleri arasında galerinin proje alanında görülebilecek.
Sanatçı, bienalde sergilediği projenin ilk aşamasında, yaşadığı şehir Mardin’deki “boşluk” kavramını şehirdeki diğer insanların düşünce ve duygularıyla soruşturarak bir psikocoğrafya araştırmasına çıkmıştı. Boşluğun çağrışımlarının neler olabileceğiyle, en çok nerede ve nasıl hissedildiğiyle ilgili bir sorunun peşine düşmüştü. Sanatçı o boşluk kavramını sorguladığı metinlerinde şöyle diyor:
“Doldurulamayan boşluklar. Tespit edildiği an doldurulan boşluklar. Hissedilen ama tanımlanamayan boşluklar. İçini cızlatan boşluklar. İçinden nehirler geçen boşluklar. İhtiyacın olan boşluklar. Zihni delik deşik eden, mekanları, yerleri, coğrafyaları delik deşik eden boşluklar. Boşluk, bir yeri deliyor, bambaşka bir yerden çıkıyor. Şekli değişiyor; yeri değişiyor. Boşluk, yüzyıllardır yaşamına kastedilenlerden kalan bir varlık olarak, taşlar kadar ağır.”
Bienal kapsamında yerel üreticilerle yaptığı işbirliğiyle demirden şekillendirdiği “boşluk” kelimesini, Eski Mardin ile Yeni Mardin arasında, özellikle seçilmiş bir kayanın oyuğu üzerine yerleştirmişti. Bir yüzü, tarih içinde zorla silinmiş kültürlerin yeri doldurulamayacak boşluğuna bakan bu kayanın, bir diğer yüzü coğrafyadaki her boşluğu doldurarak büyüyen bir inşaat alanına bakar.
Yerleştirildiği bu alandan üç ay sonra yazıdan geriye bir “k” harfi kalır. Yazının süreç içinde boşluğa karışan kısmına dair yaşananlar, sürece yayılmış bir düşünme, üretme ve değerlendirme süreci olarak bu yeni projeye evriliyor. Boşluğun K’sinde sanatçı elinde kalan “k” harfiyle, notlarıyla, işitsel ve görsel malzemesiyle boşluk fikriyle hesaplaşır. Parçalanmış bir kelimeden geriye kalan bir harfe, kişisel ve toplumsal bir ruh halinin metaforu olarak yaklaşır. Boşluğun K’si biriken malzemelerle gidene ve kalana bakarken, şu an ile ilişki kurmayı arzular. Kurulan bağlantılar, sanatçıyı, kendi sanatsal üretiminde süregelen bir temayla tekrar buluştururken, toplumsal düzlemdeki bir ruh durumunu kişisel hatıralarla yan yana getirir.
Evrim Kavcar (1976, İstanbul); Sanat üretiminde tanık ile düşleyen arasında köprü kuran Evrim Kavcar, gündelik yaşamın tuhaf ve kırılgan karşılaşma anlarına odaklanır. Önemsiz görünse de akla kılçık gibi takılan anları çalışmak, kişisel ile toplumsal, şiirsel ile politik arasında bir hafızayı harekete geçirir. Mekanlarla hafıza katmanları ve edebiyat üzerinden ilişkilenen çalışmalara vesile olur. Kavcar, lisansını MSGSÜ Heykel Bölümü’nde (2000), Yüksek Lisansını San Francisco Art Institute’te (2003), Sanatta Yeterlik çalışmasını MSGSÜ’de (2011) tamamlamıştır. 3üncü Mardin Bienali’nde, 5inci Sinop Bienali’nde, PiST/// Disiplinlerarası Proje Alanı’nda, 28inci Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde, Künstlerhaus Bethanien’da, DEPO, HAFRİYAT, PiST ve Daire Sanat’ta çeşitli sergi ve video gösterimlerinde yer almıştır. Nesin Sanat Köyü’nde eğitmenlik yapmış olan Kavcar, Mardin Artuklu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde öğretim üyesidir.
» BUNLARI DA GÖRÜN
Sanatçı Sayfaları
- Evrim Kavcar