Çatısız
24/05/2023 - 15/07/2023
Zilberman, Mısır Apartmanı'ndaki ana galeri mekânında, Neriman Polat’ın 24 Mayıs - 15 Temmuz 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek, Çatısız başlıklı sergisini sunmaktan mutluluk duyar. Sergi kapsamında sanatçının pandemiden bu güne üzerine çalıştığı; mekâna özgü bir yerleştirme, fotoğraf ve videonun bulunduğu yeni yapıtları yer alıyor.
Çatısız iklim krizi, ekonomik güçlükler, barınma sorunu, yalnızlaşma, aidiyet, güvence, kadın hakları gibi konu ve kavramlar üzerinden bir anlatı oluşturuyor. Sanatçı maddi ve manevi olarak yoksunluk içinde olan halkın sistemin dışına atıldığı ve güvencesiz hissettiği bir atmosferi galeri mekânına taşıyor.
Polat temel ihtiyaçların bir lüks haline geldiği günümüz krizinin vahametini serginin girişinde duran Mutfak başlıklı yerleştirmesiyle vurguluyor. Tüller Serisi serginin merkezinde yer alan tüllerin bir apartmanın duvarından sarktığı hallerinin fotoğraflarıyla izleyiciyi karşılıyor. Sergiye ismini veren Çatısız yerleştirmesi, ziyaretçiyi tuğla ve çıplak duvarlardan yapılmış bir evin odalarına davet ediyor. Mekânı çevreleyen tüllerin kimisi altın renginden bakliyatları üstünde bir nakış gibi taşıyor kimi boşlukta, yırtık ve yıpranmış bir biçimde duruyor, kimi ise basma kumaşlardaki geleneksel motiflerden kesilmiş gül desenleri ile salınıyor. Barınma şartlarının giderek zorlaştığı, açlık seviyesinde hanelerin arttığı yoksulluk halini imleyen bu tüller aynı zamanda geleceksiz ve güvencesiz ortamın en büyük mağduru olan kadınların da hikayelerini üstünde taşıyor. Sanatçı, 2020 yılında faili meçhul bir şekilde ortadan kaybolan ve bugüne kadar haber alınamayan Gülistan Doku’ya ithafen ürettiği çiçeklerle bezeli tül aracılığıyla kadına şiddetin üstünün kapanmayacak önemli bir mesele olduğunun da altını çiziyor.
Oyun parkında yalnız başına salıncakta sallanan bir kız çocuğunu izlediğimiz Sallanmak başlıklı video çocukların geleceksiz yarınlara doğru “sallanışını” betimliyor. İzleyiciyi uyguladığı kadrajla gözlemci pozisyonuna koyan sanatçı, yetişkinlerin geleceğe dair bakışını açık ediyor. Hareketin içindeki tekrar, görüntünün çoğalarak küçülmesiyle okunmaz hale geliyor ve mevcut koşulların her fert için benzer bir ritimde sirayet edişini akla getiriyor.
Serginin bütünü her şeye rağmen birlikte olmanın getirdiği sağaltıcı gücün öneminin altını çiziyor.
“Bir kişinin başına gelen hepimizin başına gelir. Birlikte açlıktan ölebilir ya da birlikte şölen yapabiliriz. Yeşeren her ne olursa olsun karşılıklıdır.”*
*Bitkilerin Ruhu Kitabı’ndan
Robin Wall Kimmerer
Sergi ile daha fazla bilgi için İlayda Abdik ile iletişime geçebilirsiniz: ilayda@zilbermangallery.com
Neriman Polat (1968, İstanbul) sosyo-politik meseleleri odağına aldığı çalışmalarında, toplumsal cinsiyet, kamusal alan, kentsel dönüşüm, iktidar biçimleri gibi olguları feminist bakış açısı ile eleştirel bir dille işler. Kişisel ve kolektif hafızaya değindiği üretimlerinde, fotoğraf, video, yerleştirme, metin ve son dönemde hazır tekstil malzemeleri üzerine müdahaleler barındıran yapıtlar ortaya çıkarıyor. Sanatçının katıldığı sergiler arasında Paolo Colombo küratörlüğündeki 6. İstanbul Bienali Tutku ve Dalga (1999), Beral Madra küratörlüğünde 50th Venedik Bienali Türkiye Pavilion’unda, In Limbo (2003) vardır. Polat 2000-2009 yılları arasında Hafriyat grubunda yer alırken, grupla birlikte birçok sergide yapıtlarını gösterdi. Sanatçının en son kapsamlı sergisi Derya Yücel and Wenda Koyuncu küratörlüğünde Depo’da Mührü Kırmak (2020) başlığındaki gerçekleşti.
» BUNLARI DA GÖRÜN
Sanatçı Sayfaları
- Neriman Polat