cigara viski kolileri denizlerde, ferâre sevgilim

18/05/2016 - 02/07/2016


Zilberman Gallery, Antonio Cosentino’nun galeriyle olan ilk sergisini duyurmaktan mutluluk duyar.  Sanatçının yeni çalışmalarından oluÅŸan cigara viski kolileri denizlerde, ferâre sevgilim isimli sergisi 18 Mayıs – 2 Temmuz tarihleri arasında galerinin ana mekanında izlenebilecek.

Antonio Cosentino’yu 1996 yılında bir grup olarak kurulan ve 2000’li yıllarda bir inisiyatife dönüÅŸen Hafriyat ile tanıdık. Cosentino, popüler kültür ögelerinden ve sokağın dilinden beslenmiÅŸ ve fotoÄŸrafları, tuval serileri ve heykelleriyle ÅŸehrin hafızasını yansıtan bir görsel arÅŸiv yaratmıştır. Sanatçı galerideki yeni sergisinde de bu geleneÄŸi devam ettirerek farklı malzemeler kullanmaya ve günümüz Türkiyesi’nin atlasını çıkarmaya devam ediyor.

Serginin merkezinde yer alan ferâre, sanatçının pratiÄŸinde önemli bir yere sahip olan heykellerinin bir devamı niteliÄŸinde olan teneke bir araba.  Atık tenekenin yeniden dönüÅŸebilen ve endüstriyel olarak tükenmeyen bir malzeme olmasından etkilenen Cosentino, bu malzemeyi tasarımından üretimine bir tür zanaatkar gibi yalnız yol aldığı bir süreci mizahi bir ifadeyle gözler önüne sermek için kullanıyor. Tenekeden bir araba üzerinden atık ve kıymet arasındaki genel-geçer kabul edilmiÅŸ iliÅŸkiye ironik ve yeni bir bakış açısı getiriyor.

Tıpkı kolektife taşınan kiÅŸisel hafızamız gibi, serginin bütünü de hatırlamanın farklı ÅŸekilleri olarak ortaya çıkıyor. Ä°roni, sanatçının Masist Gül portrelerindeki dehÅŸetli ifadeler üzerinden yerini günümüzde özellikle yaÅŸadığımız coÄŸrafyada hissedilen ağırlığa bırakıyor. Masist Gül’ün 1980’lerde yazıp çizdiÄŸi el yapımı çizgi romanından çeÅŸitli portrelerin yeniden üretimleri, Adanalı bir Ermeni olan Masist’in çizimlerinde iÅŸlediÄŸi travma ve ÅŸiddetin kendi kendini saÄŸaltım mekanizmasını akla getiriyor.

Tuval serileri ise insan, çevre ve kentsel mimarinin karmaşık izdüÅŸümlerinin yansıması niteliÄŸinde. Mermerin soÄŸukluÄŸu ve hiçliÄŸi psikolojik katmanlara referans verirken bir yandan da ‘bir tür halet-i ruhiye envanteri’ çıkarıyor.  Bu baÄŸlamda, cigara viski kolileri denizlerde, ferâre sevgilim’de Masist’in taÅŸkın çaresizliÄŸi ve çabası ile arabanın absürd sıcaklığı ve sergideki diÄŸer çalışmaların sanatçının deyimiyle ‘pespayeliÄŸi, nostaljisi ve deÄŸiÅŸken ritmi’ birbirine karışarak Cosentino’nun önceki çalışmalarında olduÄŸu gibi ‘yüce bir anlatı’ yerine ‘sezgisel bir algı’ oluÅŸturuyor.

“cigara viski kolileri denizlerde, ferâre sevgilim” 18 Mayıs – 2 Temmuz 2016 tarihleri arasında görülebilir. Ayrıntılı bilgi için lütfen

Zeynep Temiz’le iletiÅŸime geçiniz: zeynep@galerizilberman.com

Antonio Cosentino, 1994’te Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. 1996’da Hakan Gürsoytrak ve Mustafa Pancar ile Hafriyat Grubu’nu kurdu. Sanatçının son sergileri arasında: Ä°stanbul, Passion, Joy, Fury (küratör: Hou Hanru, Ceren Erdem, Elena Motisi ve Donatella Saroli, MAXXI Ulusal 21. Yüzyıl Sanatları Müzesi, Ä°talya, 2015); Anne Ben Beton Dökmeye Gidiyorum (Extramücadele ile, Studio-X, Ä°stanbul, 2015), Marmara’dan Kaçış: Stelyanos Hrisopulos Gemisi (Salt Ulus, Ankara, 2015) ve Teneke Åžehir (Külah, Ä°stanbul, 2013) bulunur. Hafriyat Grubu’yla birlikte Spare Time, Great Work (Platform 3, Münih, 2011) ve Tactics of Invisibility (Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, Viyana; Tanas, Berlin; ARTER, Ä°stanbul, 2010-2011) sergilerinde yer alan sanatçı yurt içi ve yurt dışında birçok sergiye katılmıştır. Ä°stanbul’da yaÅŸamakta ve çalışmaktadır.


» BUNLARI DA GÖRÜN

Sanatçı Sayfaları
  - Antonio Cosentino

Sergideki Çalışmalar