Habituation

18/01/2019 - 12/04/2019


Zilberman Gallery – Berlin, İstanbul merkezli sanatçı Selçuk Artut’un yeni işlerinden oluşan “Habituation” adlı Berlin’deki ilk kişisel sergisini sunmaktan mutluluk duyar.

Selçuk Artut, çalışmalarında ses sanatı, interaktif teknolojiler ve yapay zeka üzerinden ontolojik sorulara işaret etmektedir. Artut, kodlar ve algoritmalarla çalışarak, zamanın tekrarını ve değişimlerini barındıran küçük farklılıklarla ilgilenmektedir. Sanatçının metal plakalardan oluşan pürüzsüz heykelleri, içlerinde kablolardan oluşan bir dünyayı gizlemektedir. İçinde gizlenene hızlı bir bakış sunan bu dünya, Artut’un algılanan gerçeklik hakkındaki sorularını desteklemektedir.

Sergide bulunan ve ilhamını Barry Truax’ın Acoustic Communication kitabından alan yazılıma dayalı entalasyonlar ve heykeller, algılarımızda sıklıkla oluşturulan uyaranlara karşı tepkilerin azalması anlamına gelen habituation (alışkanlık) kavramına işaret etmektedir. Artut, bu olası alışkanlığı bozmak için rastgele algoritmalar kullanmaktadır. Habituation of Dishabituation (2019) isimli çalışmasında, belirli bir sesin veya görüntünün sürekli bozulmasının (dehabituation) alışkanlığa yol açabileceği gerçeğiyle ilgilenmektedir. Benzer şekilde, ilk bakışta alışkanlığa neden olan tekrarlar gibi algıladıklarımız da kendi içlerinde değişkenlikler ve farklılıklar barındırmaktadır. Bu tür fikirlerden yola çıkarak ürettiği 11 hoparlörden oluşan Isomorphism (2019) çalışması, belle-epoque dönemi mimarisine sahip olan Zilberman Gallery-Berlin’de izleyiciye yeni bir ses deneyimi sunarak mekanda farklı bir katman oluşturmaktadır.

Sergiye, Lotte Laub’un önsözü ile başlayan ve Selçuk Artut, Siegfried Zielinski’nin makalelerini içeren bir katalog eşlik ediyor.

Selçuk Artut (1976)’un sanatsal araştırmaları ve üretimleri insan-teknoloji ilişkisinin teorik ve pratik boyutlarına odaklanır. Artut’un çalışmaları Dystopie Sound Art Festival (Berlin, 2018), Moving Image NY (New York, 2015), Art13 London (Londra, 2013), ICA London (Londra, 2012), Art Hong Kong (Hong Kong, 2011), 10. İstanbul Bienali (İstanbul, 2007)’nde sergilenmiş ve Artsy, Creative Applications, CoDesign, Visual Complexity, CNN GO gibi mecralarda yer almıştır. Sanatçı, Medya ve İletişim üzerine doktorasını İsviçre’deki European Graduate School’da tamamlamıştır. Güncel olarak, Ses ve Etkileşim dersleri verdiği Sabancı Üniversitesi’nde Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı programını yürütmektedir. 1998 yılından beri üyesi olduğu post-rock avangard müzik grubu Replikas ile bir çok albüm çıkarmıştır. 2016 yılında, Alp Tuğan ile beraber RAW isimli canlı kodlama yöntemi ile işler üreten, ses ve görüntü performansı grubunu kurmuştur. Daha fazla bilgi için: www.selcukartut.com


Sergiyle ilgili daha fazla bilgi için Göksu Kunak ile iletişime geçebilirsiniz: goksu@zilbermangallery.com


» BUNLARI DA GÖRÜN

Sanatçı Sayfaları
  - Selçuk Artut

Sergideki Çalışmalar