Interrupted Halfway Through

24/04/2019 - 27/07/2019


Zilberman Gallery-Berlin, İstanbul’da yaşayan sanatçı Burçak Bingöl’ün Interrupted Halfway Through başlıklı Berlin’deki ilk kişisel sergisini duyurmaktan mutluluk duyar.

Bingöl’ün çalışmaları, kimlik ve kültürel miras kavramları, arada kalmışlık halleri ve bunlara dair sunum ve temsil sorunları ile ilgilenir. İsmini Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ‘Beş Şehir’ kitabındaki İstanbul’un Beyoğlu semtini anlattığı bölümden alan Interrupted Halfway Through, Türkiye’nin katı bir şekilde modernleşmesi sırasında ve sonrasında oluşan hafıza boşluklarıyla ilgilenir ve geriye kalan bu boşlukların nasıl doldurulabileceğiyle ilgili maddesel denemeler yapar.

Burçak Bingöl, İstanbul’dan Berlin’e taşıdığı parçalarla, zamanı ve mekanı çarpıştırmayı dener. Bingöl’ün unutmak ve hatırlamak üzerine psikolojik olduğu kadar politik de bir peyzaj oluşturan çalışmaları, gizli kalmış, yok olmuş ve neredeyse kaybolmuş hafızayı inceler. Sergi bir kazı alanını anımsatır, resmi ideolojiyle yaratılmış sosyal amneziye ve Doğu-Batı arasındaki aksak bağlantılara odaklanır. İşlerde göze çarpan ve özellikle İstanbul şehri ile bağlantılı olarak onun tarihsel ve ruhsal katmanlaşmasına karşı hissedilen merak, Tanpınar’ın zaman üzerine fikirlerinden etkilenir. ‘Yekpare zaman’ kavramından aldığı ilhamla Bingöl, unutulmuş bir geçmişin kalıntıları üzerinde yeni bir yapılandırma hayal eder.

Seramik çalışmaların yanı sıra sergi, taşlar ve bitkiler gibi yerinden edilmiş kentsel dokuları da barındırır. Seramik üzerine sanatta yeterlilik derecesine sahip olan Bingöl, kullandığı materyalin kültürel çağrışımları ve üretilme metodolojisinin kuralları arasında deneyler yapar. ‘Bu coğrafyanın ortak hafızasında derin kökleri olan malzeme üzerinden sosyo-psikoloji nasıl yansıtılabilir?’, ‘Yanlışlıklar ve enkazlar, yeni bir kurgu için bir başlangıç noktasına dönüşebilir mi?’, gibi soruların etrafında dolaşır.

Sergide sanatçı, bir önceki sergisinin gerçekleştiği Mısır Apartmanı’nda yer alan İstanbul galerisinin duvarından oluşturduğu Yerinden Edilmiş Galeri Duvarı Veya Bir Gülün Parçalı Hafızası işiyle, İstanbul’dan bir parçayı Berlin’e taşır. Diğer parçalarla birlikte bu iş de, İstanbul’dan Berlin’e yakın zamanda kültürel ve/veya politik sebeplerle göç edenleri akla getirir.

Unutulmuş geçmişi su yüzüne çıkaran bir gemi enkazını hatırlatan Cargo, geçmiş ile bugün, form ve kavram, sezgiler ve maddesellik arasında yeni iliskiler kurma olasılıklarını taşır. Bu sergileme yöntemi sadece kişisel tarih ve sosyal tarihi birbirine karmakla kalmaz, gerçek ve hayal ürünü, inşa ve çöküş arasındaki sınırları bulanıklaştırır.

Sergiye Sevinç Çalhanoğlu, Lotte Laub, Wendy Shaw ve Simon Wachsmuth’un çeşitli formlardaki yazılarını içeren bir katalog eşlik etmektedir.

 

Sergi ile ilgili daha fazla bilgi almak için Göksu Kunak ile iletişime geçebilirsiniz: goksu@zilbermangallery.com.


» BUNLARI DA GÖRÜN

Sanatçı Sayfaları
  - Burçak Bingöl