Ölüm Dansı Söylencesi Soruları Işıklandırır

28/02/2017 - 30/04/2017


’Ölüm dansı söylencesi soruları ışıklandırır
ve her konuşmadığımız hep susmaklı yanıtlarımızı
en gelecekte bir küçük limana dek daha ne kadar
ve kim için süsleyerek, taçlandırarak, biriktirip
avucumuza kapayacağımızı
-“ [1]

Zilberman Gallery’nin proje alanı Zilberman Projects – Istanbul, 28 Şubat – 22 Nisan 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek, Sevinç Çalhanoğlu’nun Ölüm Dansı Söylencesi Soruları Işıklandırır adlı proje sergisini duyurmaktan mutluluk duyar.

Sevinç Çalhanoğlu Ölüm Dansı Söylencesi Soruları Işıklandırır adlı çalışmasında Nilgün Marmara'nın “Daktiloya Çekilmiş Şiirler”ini şairin intiharı bağlamında konu ediniyor. "Sylvia Plath'ın Şairliğinin İntiharı Bağlamında Analizi" adlı tezinde Marmara’nın izlemiş olduğu yöntemi kullanarak onun şiirlerinde intiharı çağrıştıran cümleleri yeniden daktilodan geçirerek ölümün izleğini sürüyor. İpucu olarak gördüğü sözcükleri metinden kopararak farklı kurgularla şaire ve yapıtına yaklaşmaya çalışıyor. Bu “ayıklama” çabası, gerilimi tetiklerken beraberinde yeni yorumlamalar da getiriyor.

Serginin merkezinde yer alan defterdeki poşetlere kaldırılan sözcükler ve direnç çubukları “akışı” keserek durmanın/dâhil olmanın imkânlarını araştırıyor. Defterde ve duvarlarda karşımıza çıkan renkler, şairin şiirlerinde kullandığı renkleri başka yüzeylere taşırken, O’nun doğayla, simgelerle kurduğu yazı evrenini somutlaştırmayı deniyor. Marmara'nın anlaşılmaya kapalı, yadırgatıcı dili, Çalhanoğlu’nun yazma-okuma deneyimiyle katmanlaşıp sonunda tanıdık bir duruma evriliyor.

“Yapıttan sanatçının hayatına doğru ya da tam tersi bir yol nasıl alınır?” sorusuna cevap arayan sergide, hareketin kendisinin ölüme doğru bir ivme olduğu düşünülürse yaratılan tekrarın ve taşmanın mekânı olarak kitap, son korunaklı alan olarak okuyucusuna teslim ediliyor. Okur bu kitap mekanda kolayca dedektifçiliğe soyunabiliyor. Okurun zihinsel salınımı, Marmara’nın bağırtı ve susuşları arasında bir çağrışım yumağı haline gelirken Çalhanoğlu türlü okuma deneyimini izleyiciyle paylaşmanın yollarını arıyor.

Sergi ile ilgili daha fazla bilgi için Zilberman Gallery ile iletişime geçebilirsiniz: serhat@zilbermangallery.com

Sevinç Çalhanoğlu (1988, İstanbul) Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. Çalışmaları mekân, hatıra ve edebiyat metinlerinin çoksesliliğinden beslenen Çalhanoğlu’nun yer aldığı sergiler arasında: Genç Yeni Farklı (Zilberman Gallery, 2014), Anıların Muharebe Meydanı (Depo, İstanbul, 2014), ve Mamut Art (İstanbul, 2013) yer almaktadır. “İstanbul Bienali Şehri Nasıl Dönüştürdü” başlıklı makalesini American Folklore Society Annual Meeting’de (Long Beach, ABD, 2015) sundu. “Çukulata: Çikolatanın Yerli Tarihi’’ (Saadet Özen, YKY, 2014) ve  ‘’D-evrim? Dijital Çağda Kitap’’ (Saint Joseph Lisesi, 2015) çalışmalarına araştırmacı olarak katkıda bulunan sanatçı Beykoz Kundura Fabrikası Hafıza ekibinde araştırmacı olarak çalışıyor. “Evde Bir Gezinti (Periferik)” adlı şiir kitabı 2016’da Nod Yayınları tarafından basıldı. “Et/ve/Fal” adlı şiir/fotoğraf kitabı Mart 2017’de Heterotopya Yayınları’ndan çıkacak.

[1] Nilgün Marmara, Daktiloya Çekilmiş Şiirler, 23, Everest Yayınları, 2010


» BUNLARI DA GÖRÜN

Sanatçı Sayfaları
  - Sevinç Çalhanoğlu

Sergideki Çalışmalar