Some Descriptive Acts
04/03/2017 - 20/04/2017
Zilberman Gallery–Berlin, Simon Wachsmuth’un Berlin’deki ilk kişisel sergisi, Some Descriptive Acts’i duyurmaktan gurur duyar. Sergi, Zilberman Gallery’nin Goethestrasse’deki mekânında 4 Mart ve 20 Nisan 2017 tarihleri arasında görülebilir.
İsmini Wittgenstein’ın “Beschreibung” (betimleme) görüşünden alan sergi, insan davranışının anlatı üzerinden aktarıldığı ve dolayısıyla bir öyküye doğrudan yaklaşmanın mümkün olmadığı düşüncesine odaklanıyor. Wachsmuth’un gözlem ve betimlemeye yönelik uzun soluklu ilgisini yansıtan bu sergide, belleğin maddeleştirilmesine ve tarihin kültür üzerinden (yeniden) kurgulanmasına dair eylemleri sorgulayan dört farklı çalışma sunuluyor. Seramik, porselen, taş ve kumaş gibi çeşitli malzemeler sergideki görsel anlatının parçalarını oluşturuyor.
Serginin merkezinde yer alan “Qing” isimli videoda, geleneksel Çin ipek bornozları ve porselenleri ile etkileşime giren bir dansçı görüyoruz. Kişisel bir hikâyeden yola çıkan bu çalışma, yanlarına sadece kültürel miraslarının bir parçası olan fiziksel bilgiyi alabilen göçmenlerin durumu üzerinden “jestlerin göçü” fikrine odaklanıyor. Arşivsel malzemelerin eşlik ettiği “Qing”, anlatı ve anlam üretimi biçimlerine deneysel bir açıdan yaklaşarak, antik form ve işaretlerin günümüzde süregelen varlıklarına dair bir yorum sunuyor.
“Signatures” adını taşıyan fotoğraf serisi, izleyiciyi İran’ın Persepolis şehrindeki Tüm Milletler Kapısı isimli tarihi yapının taş duvarlarına gezgin ve ziyaretçiler tarafından kazınan isimler ile karşı karşıya getiriyor. Arkeolojinin her zaman siyasi çıkarların bir parçası olduğunu vurgulayan çalışma, sahiplenici eylemi, istismar etme hakkının meşruluğunu iddia etmeye yönelik bir jest olarak yorumluyor. Bu seri ile diyalog kuran triptik fotoğraflar ise Kapadokya’daki yüzleri silinmiş ikonları ve dolayısıyla tarihten bir başka yeniden-ithaf davranışını, ikonoklazmı, gösteriyor. Her iki durumda da malzeme, bir zamanlar üzerine yazılmış olanın hatırasını tutarak, tarih kavramını dinamik bir süreç olarak algılamayı öneriyor.
Benzer şekilde, “Master of the Nets – The Kochi Tiles” isimli seri de biçimlerin zamanda ve mekânda hareketi ile ilgileniyor. Sanatçının Hindistan’ın Kochi kentindeki bir sinagogda rastladığı 17. yüzyıldan kalma Çin döşeme taşlarını gösteren çalışma, kültürel mirasların benzerlikleri ve farklılıkları üzerinden tekrar ve eşsizlik düşüncelerine gönderme yapıyor.
Some Descriptive Acts sergisi, tarih yazımı, arkeoloji ve onların kaçınılmaz öznel niteliklerini sorguluyor.
Simon Wachsmuth (Hamburg, 1964) Berlin ve Viyana’da yaşıyor ve çalışıyor. Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi’nin resim ve görsel medya tasarımı bölümlerinden mezun olan sanatçının kişisel ve grup sergileri gerçekleştirdiği ulusal ve uluslararası prestijli kurumlardan bazıları şunlardır: Steirischer Herbst/Kunsthaus Graz (2016), Suzhou Museum of Art (Çin, 2016), Neues Museum Nürnberg (2016), 21er Haus (Viyana, 2015), Busan Bienali (Güney Kore, 2012), Museu Reina Sofia (Madrid, 2010), Istanbul Bienali (2009) ve documenta12 (Kassel, 2007). Wachsmuth, Otto Mauer Ödülü (2003), Prix Ars Electronica “Distinction” Ödülü ve son olarak da Herford’daki Marta Müzesi’nin Wemhöner Stiftung Ödülü’ne layık görülmüştür. Sanatçı, Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi ve Prag Güzel Sanatlar Akademisi’nin ardından şu sıralar Weimar Bauhaus Üniversitesi’nde misafir-profesör olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
Some Descriptive Acts sergisine eşlik eden, önsözünü Lotte Laub’un yazdığı katalogda Naz Cuguoğlu, Karin Gludovatz ve Göksu Kunak’ın yazıları yer alıyor. Galeride Simon Wachsmuth ile yapılacak söyleşinin tarihi ise daha sonra duyurulacak.
Sorularınız veya görsel talepleriniz için lütfen iletişime geçiniz: lotte@zilbermangallery.com
> Talk & Discussion - Some Descriptive Acts
» BUNLARI DA GÖRÜN
Sanatçı Sayfaları
- Simon Wachsmuth