BASIN BÜLTENİ - SUPERFLUOUS

01/10/2016 - 12/11/2016


Zilberman Gallery proje alanı 1 Ekim 12 Kasım 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek, Pınar Yoldaş’ın Superfluous adlı proje sergisini duyurmaktan mutluluk duyar.

Filozof Elizabeth Grosz, “Chaos, Territory, Art: Deleuze and the Framing of the Earth (Kaos, Toprak, Sanat: Deleuze ve Dünyanın Yapısı)” (2008) adlı kitabında Charles Darwin’in pek bilinmeyen, cinsiyet üzerinden seleksiyon savını gündeme getirerek ilk feministlerden olduğunu iddia eder; bu sava re dişiler, erkeklerin cinsiyet özelliklerini belirleyen güçtür. Darwin, örnek olarak erkek kuşları verir. Muhteşem renkleri, süslü vücutları ve etkileyici sesleri ile dişileri çağırırlar. Grosz, güzellik kavramımızın hayvanlardan geldiğini iddia eder.

Grosz, savına şu şekilde devam eder; Sanat, doğadaki fazlalığın cümbüşü olmakla birlikte vücudumuzdaki fazla enerjiyi de kutlar. Diğer bir deyişle, ilk sanatçılar da biz değiliz, belki en iyi sanatçılar da biz değiliz: bize başlangıç işaretini veren, hayvan dünyasıdır. O zaman bize çekici gelen nedir? Çiçeklerin çarpıcı güzelliği, kuşların şarkıları. Bir anlamda bu fazlalığın, yaratma ya da üretimden çok cinsellikle ilgili olduğunu düşünüyorum.”

Superfluous sergisindeki yerleştirme ses ile sentetik estetiği bir araya getirerek Grosz’ün estetik, mitoloji ve hayatın geleceği konularındaki teorileri arasında bağ kuruyor. Sentetik biyoloji alanındaki gelişmeler sonucu sentetik estetik alanı da ortaya çıkmış oluyor.

Pınar  Yoldaş Berlin  v Durham,  Kuze Karolina  arasında  yaşayan  v çalışan,  disiplinlerarası  bir  sanatçı  ve araştırmacıdır. İşleri, biyolojik bilimler ve dijital teknolojileri kullanarak post-hümanizm, eko-nihilizm, antroposen, feminist teknobilim konularını mimari yerleştirme, kinetik heykel, ses, video ve desenler üzerinden çalışır Solo sergileri arasında, AlterEvolution, Ekavart, İstanbul (2013), An Ecosystem of Excess, Ernst Schering Project Space, Berlin (2014), An Ecosystem of Excess; Aksioma, Ljubljana varr. Katıldığı karma sergiler arasında, ThingWorld, NAMOC National Art Museum of Beijing (2014); Transmediale Festival, Berlin (2014); Tiere und Menschen, Museum Ostwall, Dortmund (2014), Polytech Museum, Moskova (2015), ExoEvolution, ZKM (2015),14. İstanbul Bienali (2015) ve Tayvan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi (2016) varr.



Sanatçı Sayfaları
  - Pınar Yoldaş

Sergideki Çalışmalar