Verblendet

09/11/2018 - 05/01/2019


Zilberman Gallery Berlin Azade Köker’in Verblendet baÅŸlıklı kiÅŸisel sergisini duyurmaktan mutluluk duyar.

Çalışmalarını Berlin ve Ä°stanbul’da sürdüren Azade Köker’in yapıtları doÄŸa ve kent dikotomisinin günümüzde savaÅŸ ve göçle ÅŸekillenen sosyo-politik çevreyle olan iliÅŸkisinden temelini alır. Kentler, çokkültürlülük ve yıkımdan geriye kalanlar; sınırlar ve güç yapıları, sanatçının kolaj ve yerleÅŸtirmelerinde karşımıza çıkan analojiler arasında yer alır. Köker’in yerleÅŸtirmeleri, heykelleri ve hareketli görsellerinde aktardığı doÄŸanın yok oluÅŸuna karşı direniÅŸi bir RomantiÄŸin sığınabileceÄŸi yer veya inziva alanı olmanın ötesinde bir melezlik inÅŸa ediyor. DoÄŸadaki plastik atıklar ve tavandan sarkan aÄŸaç kökleri veya ormana saklı tanklar, yıkımın acısını gözler önüne seren yeni bir gerçeklik tasvir ediyor.

Azade Köker’in Zilberman Gallery’deki Verblendet (Kör Edilen) baÅŸlıklı kiÅŸisel sergisi sanatçının yeni yapıtlarını bir araya getiriyor. Köker Invasion 1 (2018) ve Relikte Der Stadt (2018) adlı yapıtlarının da dahil olduÄŸu kağıt kolajlarında ve kağıttan heykellerinde kenti giderek daha çok etkisi altına alan sessiz kaosu görünür kılıyor. Fragiler Wald II (2017) ve Verlassene Dichte (2017) adlı kırılgan yapıtlarında günümüzdeki ekonomik bilinçsizliÄŸin bir sonucu olarak yavaÅŸça yok olma ihtimaliyle karşılaşıyoruz. Sanatçı, Paul Virilio’nun sanat yapıtlarının maddeselliÄŸinin yanı sıra mimari ve savaÅŸ politikasını da ele alarak yoÄŸun ışıktan kör olan gözlere atıfta bulunduÄŸu kitabı Die Verblendung der Kunst’tan yola çıkıyor. Köker, güncel siyasi ve toplumsal savaÅŸ alanının “ışığında” günümüzün apokaliptik sahnesinde insanların körlüÄŸüyle iliÅŸki kurmayı hedefliyor.

Sergiye, önsözünü Lotte Laub’un yazdığı, Marc Wrasse ve Tuçe Erel’in metinlerinin yer aldığı katalog eÅŸlik ediyor.

Sergi ile ilgili daha fazla bilgi için Göksu Kunak’la iletiÅŸime geçebilirsiniz: goksu@zilbermangallery.com.

 

Azade Köker (1949, Ä°stanbul), Berlin ve Ä°stanbul’da yaÅŸamakta ve çalışmaktadır. Berlin’deki Braunschweig Teknik Üniversitesi’nde profesör olarak görev almıştır. KiÅŸisel sergilerinden bazıları: Her Yerde, Hiçbir Yerde (Zilberman Gallery Istanbul, 2016), Azade Köker (Proje 4L, Elgiz Müzesi, Ä°stanbul, 2015), Hareketli Mekanlar (Zilberman Gallery, 2013), Ä°nsanlık Hali (Milli Reasürans Sanat Galerisi, Ä°stanbul, 2007), YokluÄŸun Åžeffaflığı (Otto-Galerie, Münih, 2004), ve Bahçelerin Åžeffaflığı (Kunstverein, Bielefeld, 2001). Katıldığı bazı karma sergiler: Meeting Point (Kunstverein Konstanz, Almanya, 2015) ve Hayal ve Hakikat (Ä°stanbul Modern, Ä°stanbul, 2011). Köker’in çalışmaları pek çok özel ve kamusal koleksiyonda yer almaktadır. Bunlardan bazıları: Akbank, Ä°stanbul; The British Museum, Londra; Berlinische Gallery, Berlin; Elgiz ÇaÄŸdaÅŸ Sanat Müzesi, Ä°stanbul; Lebendiges Museum, Berlin; John Michael Kohler Arts Center, Wisconsin; Ä°stanbul Modern. Sanatçının heykellerinin sergilendiÄŸi kamusal mekanlar arasında: Cuvry-Brunnen (Berlin), Bundesgartenschau (Berlin), Menschenlandschaften (Berlin), Frechen Museum (Düsseldorf), Bremen-Nord Zentralkrankenhaus (Bremen), Schule am Barbarossaplatz (Berlin), Schlosspark (Wolfsburg), Türkiye BüyükelçiliÄŸi Binası (Japonya), Altınpark (Ankara), Ä°stanbul Borsası (Ä°stanbul), Aspat Art Park (Bodrum) ve Almanya BüyükelçiliÄŸi Parkı (Ankara) bulunmaktadır.


» BUNLARI DA GÖRÜN

Sanatçı Sayfaları
  - Azade Köker

Sergideki Çalışmalar