THE RED GAZE
08/10/2016 - 23/12/2016
Zilberman Gallery-Berlin, The Red Gaze sergisinin açılışını duyurmaktan mutluluk duyar. 8 Ekim, Cumartesi günü Berlin’de açılacak sergiyle birlikte bir de katalog yayınlanacaktır.
“Eğer hala din adına savaşlar devam ediyorsa, sanatçılar bu konuda sessiz kalamaz.” - Şükran Moral
The Red Gaze, savaş gibi tehdit oluşturan koşullar altında tanık kavramını, özellikle de sanatçının tanık olma fikrini, dört bölümden oluşan bir obje konstelasyonu üzerinden inceliyor. Resim, desen, şiir, heykel, video, film müziği, performans ve sohbet sergide kullanılan mecralar arasında yer alıyor.
Sergide iki tane klasik modern olarak tanımlanabilecek iş: Arnold Schoenberg’ün 1944’te yaptığı otoportre ve Pablo Picasso’nun İspanya İç Savaşı sırasında, 1935’te yazdığı şiir; 17. yüzyıldan kalma zarar görmüş Cristo vivo barok heykeliyle Şam, Diyarbakır, İstanbul, Lahor ve Berlin’den sanatçıların işleri bir araya getiriliyor.
Schoenberg’in otoportresi “The Gaze”, günümüzün felaketlerini yansıtırken tamir edilemeyecek tarih kalıntılarına ve avutulamayacak zulümlere şahitlik yapan sanatçıyı gösteriyor. Pablo Picasso’nun nadiren sergilenen şiiri “Die Ratten sie mögen schmausen wo sie wollen” (Sıçanlar istedikleri yerde ziyafet çekerler), Paul Celan’ın kendine özgü kafiyeli çevirisiyle galerinin odalarında küratörün el yazısı ile gösteriliyor. Sarkis’in yedi ikonu ile birlikte Rebecca Raue’nin Metropolitan arşivi serisinden iki yeni iş, Memed Erdener a.k.a. Extramücadele’nin üç objesi ve Türkiyeli sanatçı Erkan Özgen’in sağır ve dilsiz on yaşında bir çocuğun Diyarbakır’daki göçmen kampında Suriye’de şahit olduğu şiddeti anlattığı bir videosu gösteriliyor.
“Sadece bir protestoyum. Sadece bir sanatçıyım. Hiçbir şeyim. Fikrim özgür. Kalbim özgür. Ruhum özgür.” Bu sözler Gezi’nin duran adam’ına ait. ‘Duran adam’, Gezi protestoları sırasında Taksim Meydanı’nda durması ile birçok kişinin takip ve eşlik edebileceği kolektif bir performansı tetikledi. The Red Gaze, duran adamın Gezi sırasındaki vücut jestleri ile Ahmet Elhan’ın Mürekkep serisi arasında ilişki kuruyor; Elhan, bu seride bugüne ait tekil figürler ile Osmanlı’daki iç mekanları gösteren 18. yüzyıl gravürlerini üst üste getiriyor. Elhan’ın işleri ile kollarını ve bacaklarını bir kaza sonucu kaybetmiş, 17. yüzyıl Flaman Cristo vivo’nun, Giacometti figürlerine özgü dik bir pozda duruşu birbirine yakın bir şekilde gösteriliyor. Burada şehit fikrinin orijinal anlamına atıfta bulunuluyor; özellikle de savaş ve baskı dönemlerinde şahit olma, hatta özellikle sanatçının şahit olması durumunun altı çiziliyor.
The Red Gaze sergisi özel galeri mekanını kamusal bir alana çevirerek, sanatçıların işlerini müzeye benzeyen bir sanat mekanında, kamuya açık koleksiyonlar, müzik performansları, şiir ve teorik tartışmalar ile yan yana gösteriyor.
A. S. Bruckstein Çoruh’un Lotte Laub ile beraber editörlüğünü üstlendiği katalog The Red Gaze’e eşlik ediyor. Zilberman Gallery’nin yayınladığı katalogda, Daniel Boyarin, Naz Cuguoğlu, A.S. Bruckstein Çoruh, Uwe Fleckner, Lotte Laub, Işın Önol & Tobias Nöbauer, Erkan Özgen, ve Sarkis’in metinleri yer alıyor. Bu sergi süresince galeride konuşmalar da organize edilecektir.
8 Ekim’de gerçekleşecek açılışta, Zilberman Gallery, Lore Lixenberg’in ses performansının eşlik ettiği, The Red Gaze için özel olarak düzenlenen ITINERANT INTERLUDE #82’yi sunmaktan mutluluk duyar. ITINERANT INTERLUDES serisinin küratörlüğü Laurie Schwartz tarafından üstlenmektedir ve neue musik berlin inisiyatifinin destekleriyle hayata geçmektedir.
Sergi, Arnold Schönberg Center, Vienna, Belmont Music Publishers, Deutsche Bank Collection, GRISEBACH Auctions ORANGERIE, Selected Objects, ve Itinerant Interludes’ün katkıları ve işbirliğiyle gerçekleştirilmiştir.
KONUŞMALAR VE ETKİNLİKLER >>
> Lecture Discussion - THE RED GAZE
> Book Presentation & Talk - Ramesch Daha: UNLIMITED HISTORY
> Göz Kapağı Olmayan Bakışlar - Marleen Stoessel
» BUNLARI DA GÖRÜN
Sanatçı Sayfaları
- Memed Erdener
- Eşref Yıldırım
- Sarkis
- Ahmet Elhan
- Aisha Khalid
- Ali Kaaf
- Arnold Schoenberg
- Erdem Gündüz (text)
- Imran Qureshi
- Navid Kermani (text)
- Pablo Picasso (poem)
- Rebecca Raue
- Şükran Moral