BASIN BÜLTENİ - Minör Kahramanlıklar

02/09/2015 - 24/10/2015


Galeri Zilberman, Nat Muller'in küratörlüÄŸünü üstlendiÄŸi Minör Kahramanlıklar sergisinin açılışını duyurmakla gurur duyar. Karma sergi Mısır Apartmanı'nda bulunan Galeri Zilberman'da 2 Eylül ile 24 Ekim tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

Ä°slam minyatür sanatından ilham alan Minör Kahramanlıklar'ın etkileyici sanatçıları, yeni iÅŸleriyle bu yüzlerce yıllık sanata ivedi ve zamanına uygun yorumlar getiriyorlar. Ä°rili ufaklı, kimi içten, samimi kimi de politik içerikli olan iÅŸlerin hepsinde sanatçıların tutkusu ön plana çıkıyor. Babür ve Osmanlı saray hayatlarından Pers mitolojisine, minyatürler çoÄŸunlukla hükümdarları, destansı savaÅŸ ve hikayeleri ve büyülü dünyaları resmederdi. Büyük kiÅŸiliklerin büyük hikayeleri, ufak anlatımlarla. Minör Kahramanlıklar'da hem ölçek hem de kahramanlık fikri tersine çevriliyor ve geniÅŸletiliyor. Çalışmalar, kahramanlıkları, daha kapsamlı sosyo-politik yapıyı oluÅŸturan günlük, ufak yaÅŸam mücadelelerinde ve direniÅŸlerde arıyor. Bu çaÄŸdaÅŸ kahramanlık çoÄŸu zaman fark edilmeyen, ÅŸartlandırılmış ve çerçevelendirilmiÅŸ bakışımızın tabiatına aykırı olduÄŸu için manÅŸetlere düÅŸmeyen bir kahramanlık. OlduÄŸundan büyük ya da son derece ufak olarak resmedilebilir, gerçekten veya hayalinden yararlanabilir. Bu 'minör kahramanlık', dünya meselelerinin gidiÅŸatı hakkında kâh yumuÅŸakça kâh yüksek sesle yorum yapan kendi – çarpıtılmış – manzumunu yaratır. Bu gidiÅŸat, siyaset, tarih ve belleÄŸin yanısıra fiziksel ve ruhsal aÅŸk, inanış ve özveri gibi kiÅŸisel konuları da içerir.

Minör Kahramanlıklar'daki çalışmalar, güzellik, vahÅŸet ve mücadelenin gelenek ve ÅŸimdiki zamanla son derece çekici ve aynı zamanda uÄŸursuz ve yabancılaÅŸtırıcı bir çarpıtılmış gerçeklikte sık sık buluÅŸtuÄŸu kendi düÅŸsellerini yaratır. Ä°kisi de Lahor'daki National College of Art minyatür bölümü mezunu olan, yeni minyatürün seçkin ustaları Imran Qureshi ve Aisha Khalid, geleneksel tekniklerin çaÄŸdaÅŸ daÄŸarcığa açılımına devam eden çalışmalarıyla tanınıyorlar. Qureshi'nin altın yaprak tuval üzerine akrilik iÅŸleri resimlerin yüzeylerinde çiçek desenleri patlatıyor ve güzellik ve yıkımdan oluÅŸan bir derleme yaratıyor. Khalid ise üç boyutlu nesneler ve soyutlama aracılığıyla ruhanilik araÅŸtırmasına devam ediyor. Hollandalı sanatçı Femmy Otten sergiye klasik Ä°talyan ve Pers minyatürlerinden ilham alarak yarattığı, hayali bir aÅŸk hikayesini anlatan 2011 tarihli enstalasyonu New Myth for New Family'nin mekana özel yeniden yaratımıyla katılıyor. Yine Pers minyatürü ve aynı zamanda Osmanlı vazolarından ilham alan Türkiyeli sanatçı Burçak Bingöl Unforeseen Resistance adlı çalışmasıyla, Gezi Parkı'nda son dönemde yaÅŸanan siyasi olaylarla 17nci yüzyıl Pers minyatüründen bir sahne meydana getiriyor. Gozunu budaktan sakinmayan siyasi eleÅŸtirileriyle ün yapan Extramücadele ise zarif çintemani motifleriyle Türkiye'deki istikrarsız siyasi duruma yorum getiriyor. Azade Köker Osmanlı minyatürcüsü Hafız Efendi'den esinlenerek yarattığı, iyi ve kötü arasındaki sonsuz gerginliÄŸi tasvir eden karışık teknik çalışmasıyla sergiye katılıyor. Irak asıllı Amerikalı sanatçı Havy Kahraman'ın Hameeha Harameeha adlı resmindeki ilham kaynakları ise 12nci yüzyıl BaÄŸdat elyazmasi Maqamat al Hariri ve Iraklı bir mülteci olarak yaÅŸadığı kiÅŸisel tecrübesi.

Sergi kataloğunda Hala Auji, Nat Muller ve Hammad Nasar'ın kaleme aldığı yazılar bulunacak



Sanatçı Sayfaları
  - Memed Erdener
  - Azade Köker
  - Aisha Khalid
  - Femmy Otten
  - Hayv Kahraman
  - Imran Qureshi
  - Burçak Bingöl

Sergideki Çalışmalar